Bahaya Boric Acid Dalam Mi Kuning – Ini Perkongsian Dr Rizal
Pernah makan mi kuning?
Atau mi seperti mi wantan, kuey tiaw, fishcakes, fishballs atau meatballs?
Perasan tak, mi kuning dalam plastik punyai rupa serba berkilat, berminyak dan teksturnya kenyal.
Tahukah Tuan Puan?
Ada satu jenis pengawet digunakan ketika proses buat makanan di atas iaitu boric acid.
Boric acid sebenarnya tak boleh guna dalam makanan sebab bahaya untuk tubuh.
Ia termaktub dalam Peraturan Makanan 1985.
Kajian Universiti Putra Malaysia (UPM)dalam Borneo Journal of Resource Science & Technology (2020) dapati:
Mi kuning JUARA BORIC ACID TERTINGGI mengalahkan sampel lain termasuk yang saya sebut di atas.
Makanan disebut juga rendah mineral dan protein.
Jadi, di sinilah boric acid beraksi untuk ‘kenyalkan’ tekstur dan bagi tahan lama.
Kajian dalam American Journal of Applied Science iaitu Risk & Health Effect of Boric Acid dapati:
Boric acid masuk kategori ‘racun serangga perosak’ untuk bunuh tikus, lipas, anai anai, kulat dan lalat.
Sanggup ke telan? Sanggup ke mamah?
Boric acid berbahaya kerana:
- sebabkan ruam merah gatal
- akibatkan hilang selera makan
- sebabkan loya, muntah & ciri birit
- ganggu peredaran darah secara tiba tiba
- jejaskan fungsi ginjal (rosak buah pinggang)
- jejaskan organ usus, hati, perut, ginjal & otak
Jadi, mohon elakkan lah masukkan makanan ni dalam tubuh.
Mujur dalam Mee Kari Nyonya dan Sourdough Pumpkin Noodles OCOC
Bukan sahaja tinggi protein dan serat.
Tapi juga bebas pengawet seperti boric acid. Pilihan terbaik untuk tubuh yang sihat.
Boleh begitu?
#DrRizal #Neuroversiti #mikuning
No comments:
Post a Comment